top of page
Search

Digitalizacija v športu povezuje in ustvarja nove sinergije


O vplivih našega ravnanja na družbo in okolje, tudi pri organizaciji športnih dogodkov, so svoje znanje in dragocene izkušnje z udeleženci konference delili zanimivi gostje.


Foto: Tjaša Brajdih



SEŽANA, 23. februar 2023 – V Inkubatorju Sežana je potekala prva Konferenca o digitalizaciji, trajnostnem razvoju in družbeni odgovornosti v športu. Konferenca je na privlačen način povezala izzive pri organizaciji športnih prireditev in podpori delovanja športnih organizacij z izzivi pri trajnostni uporabi vode kot enem od osnovnih virov vseh človekovih dejavnosti. Na konferenci so nastopili: dr.hc. Violeta Bulc, kuratorka svetovnega gibanja Ecocivilisation, Lea Grlj in Gregor Jesenovec, ki razvijata inovativne rešitve za izboljšanje kakovosti vode Nattura, Iztok Kavčič, vodja usposabljanja trenerjev pri Nogometni zvezi Slovenije ter Franci Hrovat, ki se že 25 let ukvarja z organizacijo rekreativnih teniških tekmovanj.



»Šport je glede na prepletenost z zdravjem, socializacijo, kulturo in gospodarstvom ena najpomembnejših dejavnosti sodobnega človeka. Kot taka ustvarja pomemben odtis na družbo in naravno okolje. Challanger ekipa si prizadeva prispevati k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje, dvigu zavesti in interesu ljudi v športu za okoljske teme ter pospešiti prehod v sonaravno in trajnostno vzdržno družbo. Pri tem se povezuje tudi z ostalimi partnerji s področja športa.«

je uvodoma izpostavila Tina Jančigaj Ausec, direktorica podjetja Befine-Pro, organizatorka konference.



Violeta Bulc je poudarila: »Živimo v časih, ko odločamo o usodi planeta in človeštva. Tehnologija nas ni le odtujila od Narave in sočloveka, ampak nas odtujuje tudi od nas samih. Zato je zaveza življenju po načelih trajnostnega razvoja, kjer je tehnologija orodje in ne cilj, ne le nuja ampak ključ za naš razcvet. Šport in športniki so izjemno pomembni oblikovalci mnenj in zato tudi nujni ambasadorji sonaravnega trajnostno vzdržnega razvoja.«



Udeleženci dogodka so pridobili vpogled v sodobne izobraževalne pristope in didaktične tehnologije, ki se uporabljajo pri usposabljanju nogometnih trenerjev na najvišji ravni, ter dobre prakse uporabe digitalnih rešitev pri organizaciji športnih tekmovanj. Hkrati so spoznali izzive današnjega ravnanja z vodnimi viri, ki se dotikajo tako posameznikov, kot tudi lokalnih skupnosti, vlad in mednarodnih povezav. Posebno pozornost sta požela vodna someljeja, ki sta odkrila večini še nepoznane lastnosti vode in možnosti za izboljšanje njene kakovosti pri vsakodnevni osebni uporabi in v gospodinjstvih kot tudi pri športu ter različnih gospodarskih dejavnostih.



Konferenco je zaključila predstavitev slovenske inovacije, digitalne platforme Challanger za podporo športnim subjektom pri organizaciji in vodenju tekmovanj, rezervaciji in upravljanju športnih objektov, promociji in komunikaciji z javnostmi ter pri sodelovanju z mediji in s sponzorji. Pozitivno izkušnjo z uporabo aplikacije je delil Franci Hrovat, vodja teniških rekreativnih tekmovanj na Primorskem.





"Challanger je platforma, ki tako amaterskim kot profesionalnim športnim organizacijam po vsem svetu omogoča učinkovito delovanje in nastop, podobno, kot je storitev Amazon poenostavila globalno in lokalno trgovanje," je ob zaključku konference povzel Jakob Žorž, povezovalec dogodka, tržni analitik, publicist s področja digitalizacije.





245 views0 comments
bottom of page